“Конституцията дава право на президента да наложи такова вето. В това

...
“Конституцията дава право на президента да наложи такова вето. В това
Коментари Харесай

Здравният министър изригна: Румен Радев е подведен тежко! Мотивите му нямат доказателствена сила…

“Конституцията дава право на президента да наложи такова несъгласие. В това няма нищо неприятно. По значимо е претекстовете да са издържани. Това ще се реши в Народно събрание. Мотивите на президента са общи претекстове, които нямат доказателствена мощ.” Това съобщи пред Би Ти Ви здравният министър Кирил Ананиев по повод ветото на президента върху мораториума за нови медикаменти за онкоболни.

Той разясни, че във всяка страна се вкарват ограничаващи ограничения за стабилизиране на здравните фондове. Това ще се направи у нас идната години. Ананиев изброи проблемите в опазването на здравето и съобщи, че желае да ги почисти, с цел да се направи балансиран бюджет за 2019 година

По повод протестите на онкоболните заради мораториумът върху новите медикаменти здравният министър съобщи, че достъпът на пациенти не е стеснен, тъй като 32 молекули са препоръчани да влязат в листата, от тях 29 са вътре. Останалите молекули носят разход 40 млн. лв., а за годишното финансиране за молекулите които са влезнали 2017г. ще са нужни още 20 млн.лв. Така преразходът е 60 млн.лв. Бюджетът на касата е разчетен без тези молекули, само че това не значи, че няма лекуване за жителите, разясни още той.

“Президентът е измамен, тъй като за тези нови молекули има нови медикаменти. Само 3 молекули нямаме, само че те са за редки заболявания и в случай че има подобен проблем ще намерим решение”, безапелационен беше Ананиев.

По думите му винаги има лобистки ползи във фармацията – от влизането на лекарството в приложимост до стигането му до пациента.

“Определено има подозрения за лобистки ползи при лекарите при изписване на медикаменти. Различни са формите, само че дано да го назовем стимулиране.”, разясни той.

За реекспорта на изчезнали медикаменти, Ананиев съобщи, че инспекциите потвърждават, че има медицински лица в аптеките и лечебните заведения, които вземат участие в него.

“Ще се сътвори осведомителна система с промени в Закона за здравето, която наблюдава придвижването на медикаментите. На тази база ще се разбере какви количества са тръгнали отвън страната, какъв брой са влезнали в аптеката и какъв брой са реинбурсирани. Реекспортът не може да бъде спрян, тъй като има законова форма за експорт. Въпросът е когато има липса на медикаменти, да бъде спрян.”

Ананиев разяснява и идеята на Българска социалистическа партия лечебните заведения да не са търговски сдружения. “Ако лечебните заведения се махант от комерсиалният закон, това не е процедура по разпродажба. Дълговете ще останат и би трябвало да бъдат платени. Ако не се промени механизма на финансиране нищо няма да се промени”.

Здравният министър разяснява и искането за мораториум за разкриване на нови лечебни заведения. “Мораториум за нови лечебни заведения не е правилно да се разгласи, тъй като когато една лечебни заведения си приготви документи няма по какъв начин да не я записваме. Друг е въпросът дали Здравната каса ще подписа контракт. Когато излезе здравната карта, тогава ще се подписват контракти по преценка та Касата.”

Ананиев беше безапелационен, че част от промяната ще бъде преструктуриране на лечебните заведения, като е допустимо някои да бъдат закрити. Той показа, че министър председателят му е предложил да стане министър, а замислянето дали да поеме поста е било 1-2 минути.

Министърът показа, че му се е наложило един път да заплати в допълнение пари за здравни услуги, когато са изписвали внучката му, но според него доплащането отвън пътеката на НЗОК не е редно.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР